Javnozdravstvena akcija u Majuru - 1.4. - 2.4 | Tihi ubojica

02.04.2022.

Javnozdravstvena akcija u Majuru - 1.4. - 2.4.

Naši su se lovci prvog travnja zaputili u potresom pogođeno područje Banije. U maleno selo Majur gdje su obavili niz edukacija, mjerenja i malih sistematskih pregleda kako bi tamošnjem stanovništvu pružili veoma potrebnu i adekvatnu liječničku skrb. Ovdašnji stanovnici za običan pregled trebaju putovati nekoliko kilometara do najbliže ordinacije. Zbog toga mi smo preglede i edukaciju doveli njima. 

Zaputili smo se u jutarnjim satima, te stigli u prostorije staroga vrtića i stare škole gdje su nas dočekali voditeljica projekta ‘’Pružamo više’’ Marina Holsinger i načelnica Klementina Karanović s kojima smo sve postavili kako bi bili spremni početi. Stručni tim lovaca sastojao se od liječnika, medicinskih sestara, ljekarnica Zagrebačke županije, mlađih lovaca srednjoškolaca srednjih škola za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu i Viktorovac u Sisku, te studenata  medicine sveučilišta u Osijeku, Rijeci i Zagrebu. Lovci su se podijelili u timove kako bi svima što efikasnije pružili edukaciju i medicinsku skrb. 

Prvi tim lovaca činili su srednjoškolci i studenti koji su u zgradi starog vrtića ljude educirali ispunjavanjem kviza ‘’7 demona hipertenzije’’ i prikupljanjem podataka o životnim navikama sudionika korištenjem EH-UH 2 ankete. 
Nakon završenog anketiranja, sudionici su upućeni u zgradu stare škole gdje ih je stručni tim liječnika, medicinskih sestara i studenata pregledavao. Sudionicima smo vadili krv, analizirali 24 satni urin, vršili mjerenja na metaboličkoj vagi, mjerili krvni i centralni tlak, procjenjivali krutost krvnih žila, snimali EKG i UZV štitnjače. Oni koji su željeli bili su cijepljeni i Pfizer cjepivom jer je u skupini lovaca bilo i zaposlenika HZJZ-a.

Ukupno je pregledano 160 ljudi. Nakon obavljenih pretraga liječnici su bolesnicima davali upute kako očuvati zdravlje, kako pravilno započeti ili nastaviti liječenje i kako započeti prevenciju protiv Tihog ubojice, tj. arterijske hipertenzije. Što se tiče savjetovanja naši lovci održali su i ‘’Radionicu svjesnog življenja’’ u kojoj su učili sudionike kako uvidjeti razinu svjesnosti tijekom dnevnih aktivnosti i povezati se sa sadašnjim trenutkom, te kako ne biti preokupiran budućnošću ili prošlošću, u svrhu unapređenja zdravlja. 
 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama Lova na Tihog ubojicu:

Facebook:   https://www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu 
Instagram:  https://www.instagram.com/lov.na.tihog.ubojicu/ 
You Tube:    https://www.youtube.com/channel/UC78vBUNsfRyb9bdYIDa5BOQ 
Tik Tok:        https://www.tiktok.com/@lov.na.tihog.ubojicu 

Također nas pratite i na mrežama Hrvatske lige za hipertenziju:

Web:             https://h-liga.hr/ 
Facebook:  https://www.facebook.com/h.liga 
LinkedIn:    https://www.linkedin.com/company/hrvatska-liga-za-hipertenziju 

FOTOGALERIJA:


JOŠ IZ RUBRIKE:


Hrvatski dan moždanog udara 2022

Pročitate tekst povodom Hrvatskog dana moždanig udara - OVDJE

Javnozdravstvena akcija u Poreču - UNISPORT finale

Naši Lovci na Tihog ubojicu, ovoga su vikenda javnozdravstvenu akciju doveli u Poreč, na Unisport finals 2022.

Javnozdravstvena akcija u Samoboru - Biciklijada 2022.

Pogledajte što su naši Lovci radili 11. Lipnja u Samoboru - OVDJE