Mediteran i debljina zvuče kao oksimoron. Pozitivan utjecaj mediteranske prehrane na zdravlje je poznat; mediteransku prehrana karakterizira visok unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina, prvenstveno iz maslina i maslinovog ulja, svakodnevna konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda, tjedna konzumacija ribe, mesa peradi, orašastih plodova i mahunarki, relativno nizak unos crvenoga mesa te umjerena svakodnevna konzumacija crnog vina.
Takav tip prehrane štiti od niza stanja i bolesti koje se vezuju uz pojam metaboličkog sindroma (povišen krvni tlak, debljina, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi). 2013. godine je na sastanku UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu prihvaćena multinacionalna kandidatura Španjolske, Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Hrvatske pod nazivom Mediteranska prehrana (Mediterranean diet UNESCO https://ich.unesco.org/en/RL/mediterranean-diet-00884). Tada je i upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Takav tip prehrane je dio našeg nasljeđa i kulturnog identiteta čime se definitivno moramo ponositi. Danas se sintagma „mediteranska prehrana“ ne shvaća samo kao prehrambeni obrazac, nekog kao i specifičan način života usuglašen s prirodom i korištenjem njenih resursa kroz stoljeća.